''Kennis en inzicht van het jong kind (sensomotorisch) ''
Uit het model welke je links ziet staan beschrijven we hier in een notendorp de motorische ontwikkeling tot en met de vroege kinder jaren.
Bewegen is het eerste wat je als 'mini mensje in de maak' kan in de baarmoeder. Om te kunnen ontwikkelen hebben je brein en je lijf beweging nodig. Dat start vanuit reflexen.
Een reflex is een automatische onbewuste reactie op een prikkel. Sommige (maar goed ook) hou je je hele leven bij je, zoals het knipperen van je ogen.
Reflexen vormen de basis van de bewegings- en zintuiglijke ontwikkeling van een kind en zijn van grote invloed op de verdere sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling (het leren). Een aantal reflexen ''verdwijnen'' door de rijping van het zenuwstelsel.
Reflexen ontwikkelen zich van door middel van beweging. Reflexen kunnen actief blijven dan stagneert de ontwikkeling en kan het kind (ook volwassenen) last krijgen van belemmeringen en zal het door het gedrag laten zien, dat er iets niet lukt of goed gaat.
Vanuit de reflexen en zintuigelijke ontwikkeling zal bij een optimaal rijpingsproces het het jonge kind, op de buik draaien, vanuit de buikligging terug naar de rug draaien, iets vastgrijpen, het hoofdje gaan optillen, op de armen gaan steunen, de beentjes onder de buik trekken. Spieren krijgen meer kracht door het vele herhalen.
Bewegingen worden geautomatiseerd door de vele bewegingen die het kind herhaalt.
Het lijf heeft de kracht, lenigheid en de coördinatie om het zelf te kunnen. Dreumesen welke reflexen optimaal integreren gaan kruipen, klauteren, staan en lopen. Waar de een staat met 9 maanden doet een ander dat met 14 maanden. Ieder kind ontwikkelt in een eigen tempo.
Dat eigen tempo wordt steeds zichtbaarder als het kind als peuter fundamentele vaardigheden gaat ontwikkelen. Het leert om te rennen, te gooien, te springen, draaien, hangen, steunen als het kind hiervoor voldoende speel en beweeg uitdaging krijgt. Bij verdere beheersing is het kind instaat complexere bewegingen uit te voeren en deze te koppelen (overgangsvaardigheden).
In ons beweeguurtje bieden we een diversiteit aan beweeguitdagingen. Het lijf en brein van het jonge kind absorbeert (leert) hierdoor optimaal om reflexen goed te doorlopen en steeds meer fundamentele motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Aanraders in de omgeving | Driehoek; Waardenburg, Tiel, Geldermalsen
Deze vullen we graag in als je iets voor ons kunt betekenen ( meer informatie klik op de button 'voor organisaties')
KoppieOp – Kindercoaching (een van onze ouders heeft bij Lydia, die ook werkzaam is bij de KNGU de bijscholing 'sensomotorische en reflex ontwikkeling' gevolgd)
Aanraders verdieping en kennis ontwikkeling van het jonge kind
Heb je nog een aanrader, deel ze met ons
Beeldmateriaal website
"Kun je iets voor ons betekenen dan zetten we je graag als aanrader in de omgeving op deze pagina"